Het slechtste wachtwoord e-ver

Wat is het slechtste wachtwoord e-ver?

Dat verklap ik hieronder:

Maar eerst dringende vragen van klanten:

  • Wat is een goed wachtwoord?
  • Hoe kan ik mijn wachtwoord het beste onthouden?

Dit laatste, het onthouden van je wachtwoord is vaak het moeilijkste  😉   Waaraan moet een goed wachtwoord dan voldoen?

Een goed wachtwoord

Tot voor kort was het: kies een wachtwoord met een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. En zorg er verder voor dat je wachtwoord minimaal 8 tekens lang is.

Omdat de rekenkracht van computers tegenwoordig zo groot is, is het hacken van een wachtwoord niet zo moeilijk meer. Het advies voor een veilig wachtwoord is nu: minimaal 16 tekens. Zo’n wachtwoord hoef je niet zelf te bedenken maar kun je genereren. Daar zijn online programma’s voor, bijvoorbeeld: www.onlinewachtwoordgenerator.nl.

Nu komt het lastige onderdeel: het wachtwoord onthouden, hoe doe je dat? Dat is voor veel mensen een drama – dat was het ook voor mij    🙁   Maar gelukkig, hebben wiskundigen daar het volgende op gevonden: wachtwoordzinnen. Cool.

Wachtwoordzinnen zijn effectief

Wiskundigen hebben onderzocht dat wachtwoordzinnen als wachtwoord effectiever zijn dan gegenereerde wachtwoorden, zelfs als er geen cijfers en speciale tekens in voorkomen. Bijvoorbeeld:

Steeds als ik je zie lopen, dan gaat de hemel een klein beetje open:

En met speciale tekens in deze zin, wordt het hacken nog een beetje moeilijker.

Steedsalsikje7ielopen,dangaatdehemel1kleinbeetje()pen

Maar met één veilig wachtwoord ben je er nog niet. Het is niet handig om één wachtwoord voor meerdere accounts te gebruiken. Wanneer je wachtwoord bij een site wordt gestolen, kunnen hackers met jouw wachtwoord ook andere accounts van jou hacken. Het is dus belangrijk dat je nooit hetzelfde wachtwoord twee keer gebruikt. Je kunt wel je basiswachtwoord gebruiken en die een beetje aanpassen.

Zie hieronder 3 voorbeelden:

  1. Steedsalsikje7ielopen,dangaatdehemel1kleinbeetje(aeoo)pen
  2. Steedsalsikje7ielopen,dangaatdehemel1kleinbeetje(ie)pen
  3. Steedsalsikje7ielopen,dangaatdehemel1kleinbeetje(ea)pen

Met deze methode heb je eigenlijk geen reden om je wachtwoorden ergens op te schrijven of op te slaan. Maar toch, heb je erg veel verschillende wachtwoorden en wil je die veilig en snel kunnen bewaren en oproepen, dan is LastPass een uitkomst.

Wachtwoorden en notities veilig

LastPass is een gratis dienst die alle wachtwoorden bijhoudt van sites die je gebruikt. En feitelijk hoef je maar één wachtwoord te onthouden. Verder kun je in Last Pass gratis je notities opslaan. Daar maak ik zelf vaak gebruik van. Klik hier om naar LastPass te gaan .

En tot slot, zoals beloofd: het meest onveilige wachtwoord ever:

Nooit gebruiken dus   😉

Heb je vragen over wachtwoorden of heb je hulp nodig met een van bovenstaande programma’s, dan hoor ik het graag.

Lees ook:

Waarom WordPress updaten?

Over hackers en updates

HTTPS everywhere

Loading...