“Mijn website werkt niet”
Storing op je WordPress website/ Open Source / onderhoud
Deze week meldde een klant dat het contactformulier op haar WordPress-website niet naar behoren werkte. Door het contactformulier te gaan testen, konden we zien dat het contactformulier de aanvraag niet verstuurde. Er zat een fout in. De oplossing was er – gelukkig – snel. Door het thema te vernieuwen, werd het probleem direct verholpen. Toch bleef de klant wel zitten met een aantal andere vragen. Vragen waar jij misschien ook mee zit. In dit artikel proberen we hier zo goed mogelijk een antwoord op te geven. Hieronder de vragen:
- Kan je problemen met een contactformulier/andere functionaliteiten op je WordPress-website voorkomen?
- Wat zijn de oorzaken dat een link of een andere functionaliteit niet meer werkt?
- Wat kan jij er zelf aan doen?
1. Hoe kan je problemen met links/functionaliteiten voorkomen? Het antwoord is eenvoudig: je kunt dit soort problemen niet voor de volle 100% voorkomen. Wij en de meeste WordPress-ontwerpers kunnen dit niet. Dit komt omdat je te maken hebt met software en specifieker nog: Open Source Software. Dit houdt in dat software regelmatig wordt verbeterd en aangepast (ook wel updaten genoemd). Zodra er een update is geweest, dan kan een functionaliteit of een link op de website niet meer goed werken. Naast het thema, kunnen er ook andere oorzaken zijn voor het niet-werken van bepaalde functionaliteiten of links. Fouten die te maken hebben met: – het thema van de website – updates /verouderde plugins – updates van WordPress – servers – hosting Aan de designer (of eigenaar van de website) de taak om dit op te lossen. Soms vind je de oplossing snel en soms duurt het wat langer dat je het probleem hebt opgelost. Maar nieuwe fouten voorkom je niet. Om een website zo goed mogelijk te laten werken, doe je als ondernemer één of meerdere malen per jaar groot onderhoud. Gelukkig besteden de meeste ondernemers dit uit. Het onderhoud van een website is een specialisme. Toch zie je in de praktijk dat veel beginnende ondernemers geen onderhoud (laten) doen. Dat is een misvatting. Elke WordPress website moet worden geüpdatet /onderhouden). Vergelijk dat maar eens met je auto, die heeft ook regelmatig een beurt nodig. Nu eerst naar de vraag waarom een functionaliteit op je website na onderhoud plotseling niet meer werkt. 2. Hoe komt het dat een link of een andere functionaliteit het niet meer doet, terwijl je wel de website laat onderhouden? Zoals hiervoor genoemd, veranderen thema’s, plugins en WordPress regelmatig. Daardoor kan het gebeuren dat je net een onderhoudsbeurt hebt gehad en er een fout optreedt bij een (andere) functionaliteit of link. Ter vergelijk: Heb je net een onderhoudsbeurt bij de garage laten doen, een week later heeft je auto een ander probleem. Precies dit soort situaties gelden ook voor websites. Het is niet te voorkomen. Maar wat kan er wél? 3. Wat kan jij als bedrijf zelf doen en wat doen wij?
- Als je ziet dat een functionaliteit niet meer werkt, geef dit dan zo snel mogelijk door aan degene die je website onderhoudt.
Je kunt (vaker) onderhoud (laten) doen van: a. WordPress b. plugins c. thema
- Je kunt zelf regelmatig controleren of de verschillende functionaliteiten/links op de website nog werken.
Wat doen wij? Zelf zorgen we tijdens een groot onderhoud naast bovengenoemde updates voor extra veilige backups en kijken we naar de snelheid. Ook checken we de website visueel en doen we een melding via het contactformulier van je website. Conclusie: Hoe vaker je groot onderhoud aan je website laat doen, hoe beter! Maar ja, het moet wel betaalbaar blijven. Het is een afweging die je als ondernemer maakt hoe vaak je groot onderhoud aan je website laat doen. Doe je op dit moment geen onderhoud aan je WordPress website en heb je vragen, wij kunnen gratis een check-up doen van je website. We zijn altijd bereid om vrijblijvend met je mee te denken en je te adviseren. Geen onderhoud doen, houdt in dat je website vroeg of laat fundamenteel stuk gaat of je last krijgt van hackers en je mogelijk dan een een nieuwe website laten maken.